top of page
3.1.JPG

Voormalige School te Zwanenburg 
Van noodzaak een deugd maken

Waar anderen slechts problemen zagen, was dit voor mij een bron aan mogelijkheden om iets unieks te creëren. 

Deze monumentale voormalige basisschool in Zwanenburg stond op de nominatie gesloopt te worden. Gelegen op een dijklichaam waar de grondsamenstelling door de jaren heen veranderde, had het gebouw een instabiele fundering gekregen en raakte steeds verder in verval. De grote investering die daarmee gemoeid was schrikte potentiële eigenaren af.

 

Onze klant, keek vanuit mogelijkheden en niet vanuit problemen. We kwamen op het idee om juist de nieuwe fundering in te gaan zetten voor het duurzaamheidsconcept voor dit gebouw. 

Hoe het was en tijdens de bouw

"Een ogenschijnlijk complexe opgave werd door goed opdrachtgeverschap een relatief eenvoudige opdracht."

Het resultaat

Kracht van BIM

Door een enorm gedetailleerd Bouw Informatie Model te tekenen (BIM), kon de gehele uitvoering met dit bestand uitgevoerd worden. Op alle mogelijk manieren biedt dit model informatie voor de uitvoerende partijen. 

Dat het gebouw toe was aan een grondige renovatie was op alle vlakken te zien, van vloeren tot en met het dak. Daarom werd er eerst op grote schaal gekeken naar het gebouw voordat er een indeling voor het pand ontworpen werd. Door inzicht te krijgen in welke onderdelen moesten wijken voor de renovatie kregen we handvaten voor de verdere indeling. Zo maakte de noodzakelijke dakrenovatie het mogelijk deze aan de buitenzijde te isoleren en dakkapellen toe te voegen waarmee ruimte ontstond onder de kap. Een oude zolder die nog niet geschikt was voor bewoning maar wel enorme potentie had, werd onderdeel van het ontwerp. Aangezien het op de begane grond passend krijgen van het gewenste programma tot een enorme verkamering zou lijden en de ruimtelijkheid van de grote lokalen negatief zou beïnvloeden, is er gekeken of de 5 slaapkamers, 2 badkamers en studeerruimte op de verdieping gerealiseerd konen worden. Dit was mogelijk mits er een nieuwe draagkrachtige vloer gemaakt zou worden. Een nieuwe staalplaatbetonvloer bleek de uitkomst aangezien zowel de overspanning gehaald werd, ook de vloerverwarming er gelijk in verwerkt kon worden alsmede diverse andere installaties. Gezien de noodzaak voor een nieuwe fundering, kon deze extra belasting gelijk meegenomen worden in de berekeningen. Die nieuwe fundering werd zoals eerder gezegd de sleutel voor het duurzaamheidsconcept. Een grondbron voor een warmte koude opslag (WKO) werd in deze omgeving niet toegestaan. Maar door waterleidingen in de toegestane stalen buispalen te verwerken kunnen deze nu wel als WKO functioneren. De warmtepomp slaat in de zomer warmte op in de palen die hij in de winter weer gebruikt voor de verwarming van de woning. Dit bleek een enorme uitkomst, omdat de woning van dusdanig formaat werd dat het met lucht-water warmtepompen een bijzondere uitdaging zou worden. (Link groene paal) Een ander essentieel onderdeel van het concept is de WTW (warmte terugwinning). Er worden enorme kubieke meters verwarmd die bij traditionele ventilatie (via raam roosters en ventilatie boxen) zou leiden tot een flink energie verlies. We konden door de grote omvang van het gebouw diverse luchtkanalen netjes wegwerken in wanden en vloeren. Hierdoor wordt er in alle verblijfsruimtes lucht ingeblazen en de natte ruimtes afgezogen. Met een rendement van ca 90% zorgt de WTW er ook voor dat er minder verwarmd of gekoeld hoeft te worden. In de zomer gaat de bypass van de WTW aan waardoor deze voor nachtventilatie zorgt. De koelere buitenlucht ’s nachts zorgt er voor dat de woning wordt afgekoeld. Met de geringe ramen op het zuiden en goede thermische isolatie van het dak, warmt de woning ook minder snel op in de zomer. Hierdoor is actieve koeling niet meer nodig. Een ogenschijnlijk complexe opgave werd door goed opdrachtgeverschap een relatief eenvoudige opdracht.

6ce49704-dd19-4c9a-8b11-bbe180dcac53.jpg

De groene paal

Het gebruik van de funderingspalen ten behoeve van warmte-koudeopslag voor de warmtepomp werkt gelijkwaardig aan een bodembron. 

Duurzame ambities bereikt

  1. Optimaal ruimtegebruik

  2. Gebruik van zonnewarmte in de winter

  3. Hoogwaardige na-isolatie

  4. Intelligent gebruik fundering herstel (WKO)

  5. Energie-efficiënte installaties 

  6. Energie-opwekking naar niveau van verbruik

  1. Zonwering ter voorkoming koeling in de zomer

Optimalisaties

bottom of page