Voormalige Brugwachterswoning
Natuurlijk Passief
Dat verduurzamen van Erfgoed niet altijd hoef te gaan zoals bij de projecten in Utrecht en de school in Zwanenburg, bewijst dit project in Delft.
Juist door een wens uit het programma van eisen, het verruimen van de oppervlakte van de woning, zodanig te vertalen naar de renovatie en uitbreiding, werd het mogelijk de duurzaamheidsambities te realiseren.
Op een landtong in het noorden van Delft, staan twee geschakelde Rijksmonumentale woningen. Hier woonden vroeger de brugwachters die de Reyneveldbrug bedienden. De woningen waren conform de eisen van toen niet bijzonder ruim qua opzet. Kleine kamers, hokkerige inpandige ruimtes en een onlogische routing maakte de woning gedateerd ten opzichte van de woonwensen en bouwbesluiteisen van nu. Ook ontbrak het aan iedere vorm van isolatie en een gasgestookte kachel en geiser illustreerden de ouderdom van het pand.
Het project in beeld
"Wij stelden ons als doel de woning zo passief mogelijk te verwarmen en koelen. En wat er aan warmte nodig zou zijn zou praktisch geen energie mogen kosten."
Levensloopbestendig monumentaal wonen
De zon die in de zomer wordt geweerd door de luifel, dringt tijdens de winter door in de hele woonkamer en leefkeuken. Terwijl de slaapkamer op de koelere noordzijde werd geplaatst, daar waar voorheen de woonkamer was, hoeft deze in de zomer niet gekoeld te worden. Deze ontwerpslag betekende wel een lange adem qua procedure. Aangezien voorschriften uit het bestemmingsplan flink werden overschreden moest de gemeente overtuigd worden van de meerwaarde van het gekozen plan. Het sterke conceptuele verhaal werd door de toenmalige stadsbouwmeester omarmd waardoor het project tot uitvoering kon komen. Het grote platte dak geeft ruimte aan de zonnepanelen die voldoende opwekken om de warmtepomp zodanig te laten draaien dat er geen extra energie uit het net nodig is. De enorm goede isolatie van de woning draagt hier natuurlijk ook aan bij. We hebben de begane grond vloer van de oude woning vervangen voor een geïsoleerde betonvloer. Hierdoor konden we de vloerverwarming geheel doortrekken tot in de nieuwe aanbouw. De lage temperatuur verwarming zorgt op de gehele begane grond voor een comfortabel klimaat. De zoneregeling is in deze essentieel. Als er voldoende zon binnenkomt in het stookseizoen schakelt de vloerverwarming in de algemene leefruimte uit, terwijl de slaapkamer wel op een comfortabele temperatuur gehouden wordt. Los van de gedachte slim om te gaan met passieve energie, is de grote aanbouw ook enorm waarde vergrotend. Zodanig dat de vrij kostbare investering voor de verduurzaming, door een hoge eind taxatie, gefinancierd kon worden. Daarmee wordt bewezen dat een gebouw uitbreiden niet alleen functioneel is, maar ook kan bijdragen aan de casus.
Duurzame ambities bereikt
-
Passief huisprincipes toegepast op renovatie en uitbreiding
-
Slim gebouwconcept
-
Hoogwaardige na-isolatie
-
Energie-efficiënte installaties
-
Energie-opwekking naar niveau van verbruik
-
Biobased dakisolatie in de bestaande woning, ter voorkoming van actieve koeling in de zomer